Battlevoid: Harbinger on mielenkiintoinen pelijulkaisu, jonka taustalla on Turusta kotoisin oleva Bugbyte-yhtiö. Tämä itsenäinen peliyritys on noussut genren studioiden joukossa tunnetuksi lyhyessä ajassa ja on herättänyt mielenkiintoa myös tällä julkaisullaan.

Aloittaminen

Peli alkaa jokseenkin yksinkertaisella oppaalla, jossa näytetään, miten voi valita avaruusaluksen ja kuinka siihen voi lisätä moduuleja. Lisäksi opastetaan, mistä saa tiimialuksia, mistä tehtävät tulevat ja kuinka kartalla navigoidaan. Jos luotat itseesi, voit jopa jättää tämän alkuosion väliin, koska käyttöliittymä on erittäin selkeä ja intuitiivinen etenkin FTL:n faneille. On myös huomattava, että julkaisun pelityylissä on paljon vaikutteita FTL-peleistä. Kyseessä ei ole kuitenkaan klooni, vaan täysin itsenäinen peli, jolla on oma vahva tyylinsä ja persoonansa.

Kun olet saanut johdantoosuudet tehtyä, voit valita 3 eri pelitasosta, joita ovat Easy, Norma ja Hard eli helppo, tavallinen ja vaikea. Asemallasi on valikoima erilaisia aluksia, mutta aluksi vain 1 on käytettävissä ja muut ovat lukittuja. Toisen laivan saa päästyään kolmannen tason eri vaiheisiin, kun taas kolmannen aluksen saa tasolla 5.

Battlevoid: Harbingerin yksi paras ominaisuus on sen antama vapaus valita, itse mitä tekee. Jokaisessa tilanteessa voi käyttää juuri haluamaansa taktiikkaa, kuten jopa paeta niin monta kertaa kuin haluaa. Seuraavaksi katsotaan, mitä tämä Bugbyten uusi peli pitää sisällään.

Alukset

Jokainen avaruusalus on erilainen myös ominaisuuksiltaan ja moduulien määrältään. Esimerkiksi joillakin laivoilla on droneja, kun toisilla taas ei ole. Jotkut laivat ovat nopeampia ja toiset ovat hitaampia. Joidenkin laivojen moduuleihin voi tehdä monta päivitystä, kun taas moduuleihin ei yhtään. Nämä yksityiskohdat vaikuttavatkin pelikokemukseen.

Asevalikoima ei ole välttämättä valtava, mutta aseita on tarpeeksi siihen, että voit valita pelityylisi jokaisen laivan kanssa. Tarjolla olevista aseista esimerkkejä ovat laserit, energiatykit ja ammustykit, mutta mikään ei tietenkään ole ydinpommin veroinen. Ydinpommilla on kuitenkin omat heikkoutensa, joita ovat lataamisaika ja tähtäys. Vaikka niitä voi parantaa päivitysten avulla, on ase silti erittäin hintava, mikä saattaa tulla esteeksi sen käyttämiselle.

Voit ostaa myös aluksia ja luoda kokonaisen avaruuslaivaston, jossa saatavilla on erilaisia tiedustelu- ja hyökkäysaluksia. Kannattaa lukea aluksien kuvaukset huolellisesti, ennen kuin ostaa niitä. Ei ole syytä käyttää rahojaan vain mihin tahansa alukseen, johon on varaa. Ei ole esimerkiksi järkeä ostaa tiedustelualusta, jos pääaluksesi tarvitsee lisävoimaa.

Päivitysten ostamista kannattaa myös suunnitella tarkkaan, että tiedät, mitä lisäominaisuuksia ja lisätehoja saa kullakin päivityksellä, kuten tähtäys, lataus tai suojakilven läpäisy.

Kartat ja liikkuminen

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, pelin kartat tulevat satunnaisesti jokaisella pelikerralla etkä voi tietää, mitä seuraavalla sektorilla odottaa. Näet vain muutaman punaisen nuolen minikartalla. Minikartta antaa suppean esikatselun vihollisten määrästä ja heidän alustensa tyypeistä. Ohuet nuolet tarkoittavat pieniä taistelualuksia ja paksut nuolet tarkoittavat isoja aluksia.

Kartat näyttävät aivan kemikaalisten aineiden koostumukselta – niissä on molekyylejä, jotka ovat sitoutuneet toisiinsa monimutkaisilla kuvioilla. Teoriassa on mahdollista hypätä mihin tahansa sektorille, jolle menemistä tehtäväsi edellyttää. Mutta käytännössä automaattinen matkustustoiminto keskeytyy sektoreilla, joissa on vihollisia.

Voit siis joko käyttää automaattista matkustustoimintoa ja taistella vastaantulevia vihollisia vastaan tai sitten voit valita reittisi tarkkaan ja vältellä vihollisia. Tällä tavalla voit pysyä varmasti hengissä ja suorittaa tehtävän. Tehtävänannot tapahtuvat tietyillä sektoreilla, joten voit hyväksyä tai kieltäytyä niistä riippuen millä sektoreilla satut käymään. Niitä ei myöskään tarvitse suorittaa missään tietyssä järjestyksessä. Jos kuitenkin teet saattotehtävää, kannattaa luultavasti hoitaa se loppuun ensin, sillä saatettava voi kuolla, mikäli joudut vihollisten keskelle.

Toisaalta tehtävät eivät ole julkaisun ainoa osa pelin kokonaisuutta. Niitä on yleensä kahdenlaisia – jonkin sektorin kaikkien vihollisten tuhoaminen tai toisen aluksen saattaminen jollekin sektorille. Itse pelin idea on sen tehtäviä tehdessä muodostuvat seikkailut.

Kun olet tuhonnut viholliset sektorilta, saat aina taistelusaaliin – romumateriaaleja ja pelin valuuttaa. Romumateriaaleja tarvitaan päivitysten tekemiseen, kun taas valuutalla voi ostaa moduuleja sekä tiimilaivoja. Avaruusasemilla myydään myös moduuleita, mutta ne ovat kalliita, niiden ostamiseen tarvitaan sekä valuuttaa että romumateriaaleja.

Taktikointi

Moduulien määrä on rajattu, joten kannattaa miettiä tarkkaan, mitä yksiköitä valitset. Saatat esimerkiksi tarvita pelastuskapselin, jolla voit paeta tuhoutuvasta aluksesta toiseen – tai sitten voit ottaa vaikkapa kaksi atomipommimoduulia. On myös hyvä miettiä, antaako jokin päivitys ratkaisevan etulyöntiaseman. Iso osa peliä on taktikointi näillä muuttujilla.

Harbingerin design on maisemallinen 2D. Pelissä yhdistyvät strategia sekä seikkailu jännittävällä tavalla ja tunnelma on erittäin scifimäinen. Ole varovainen, sillä peli on erittäin koukuttava!

Yhteenveto

Battlevoid: Harbingerin pelityylin oppimiseen menee muutama pelikerta. Aluksi se vaikuttaa haastavalta, sillä kuoleminen on pysyvää kuolemista. Mutta muutaman yrityskerran jälkeen alkaa arvostaa julkaisun satunnaisesti luotuja karttoja, käytettäviä laivoja, päivitettäviä moduuleita, pelin sisäistä valuuttaa sekä vapautta valita strategiat ja taktiikat jokaisessa taistelussa.