Vuoropohjaiset strategiapelit kestävät yleensä aikaa paremmin kuin vaikkapa räiskinnät ja ajopelit. Pelisarjat Age of Empires ja Civilization ovat tästä hyviä esimerkkejä, sillä niiden pariin palataan yhä uudestaan ja uudestaan, vaikka uusia julkaisuja ei muutamiin vuosiin tulisikaan. Ajattomuus onkin avainsana tämän genren nimistä puhuttaessa.

Samat lainalaisuudet pätevät myös avaruuteen sijoittuvissa strategiapeleissä. Futurismi uppoaa maksavaan pelaajayhteisöön aina ja loputon sekä tuntematon avaruus tarjoaa sille hyvän rakennusalustan. Keväällä 2016 julkaistu Battlefleet: Gothic Armada on Tindalos Interactiven ja Focus Home Interactiven yhteinen tuotos, jossa pelaaja pääsee keskelle avaruuden kiivaimpia taisteluja.

Yleiskatsaus peliin

Ainoastaan Windowsille julkaistussa reaaliaikaisessa strategiapelissä on sekä kattava yksinpelikampanja että moninpelitila. Multiplayerina peliä voi pelata samanaikaisesti korkeintaan neljä pelaajaa, mutta toisin kuin valtaosassa nykyajan peleissä, strategiapelit toimivat yleensä parhaiten yksinpelinä. Niin on myös Battlefleet: Gothic Armadan monipuolinen kampanjatila koko peli ehdottomasti parasta antia. Pieniä liikkuvia elementtejä on valtaisa määrä ja siinä menestyminen vaatii laajojen kokonaisuuksien täsmällistä hallintaa, kuten strategiapelit yleensä.

Peli sijoittuu maailmanlaajuisesti erittäin suositun miniatyyripeli Warhammer 40,000:n universumiin. Lontoolaisen Games Workshopin lisenssillä valmistettu tietokonepeli käyttää moottorinaan Unreal Engine 4:n alustaa, joka on tuttu lukuisista ammunta- ja toimintapeleistä. Vaikka Battlefleet: Gothic Armada onkin puhdasverinen strategiapeli, ei siitä toimintaa sekä taistelua puutu ja siksi myös kehittäjät halusivat panostaa pelimoottoriin.

Pian julkaisunsa jälkeen peli sai pääosin positiivisia arvioita arvostetuiltakin kriitikoilta. Juuri sen moninpelitila sai eniten kielteistä arvostelua osakseen, mutta visuaalisuudesta erilaiset julkaisut antoivat pelkkää plussaa.

Pelin idea

Aivan alussa pelaaja saa valita yhden kuudesta ryhmittymästä, jolla lähtee valloittamaan avaruuden Gothic-sektoria. Nuo ryhmittymät – Imperial Navy, Chaos Undivided, Orks Pirates, Eldar Corsairs, Space Marines ja Tau Empire – ovat kaikki peräisin Warhammer 40,000 -universumista, vaikkakin kaksi viimeksi mainittua ryhmittymää lisättiin peliin vasta myöhemmin vuonna 2016 DCI:nä. Julkaisun ennakkoon tilanneille Space Marines oli kuitenkin heti alusta asti valittavissa.

Oman ryhmittymänsä valittuaan pelaaja kehittää ja hankkii uusia aluksia, puolustusjärjestelmiä ja aseita sekä suunnittelee valloitus- ja hyökkäystrategioita uusien alueiden valtaamiseksi. Aluksi pelaaja ohjaa nuoremman polven laivastoupseeria, mutta menestyksen ja taitavan joukkojen johtamisen myötä arvonimi kohenee.

Battlefleet: Gothic Armadassa ohjataan parhaimmillaan kymmenien alusten kokoisia laivueita, mutta halutessaan eri komentovastuita voi delegoida yllättävän viisaalle ja mukautuvalle tekoälylle. Toisin kuin useimmissa strategiapeleissä, tässä avaruustaistelussa voittamiseen ei ole muita teitä kuin sotiminen. Diplomaattinen lähestymistapa kannattaa siis unohtaa heti alkuunsa, sillä neuvotteluvaihtoehtoja ei ole!

Pelikokemus

Avaruustaistelut ovat pääosassa tässä strategiapelissä ja onneksi se on toteutettukin kohtalaisen hyvin. Sotatilanteessa ulkoavaruus toimii tarpeeksi selkeänä taustana useammankin aluksen kärhämälle eikä joukkoja voi piilottaa erilaisten luonnonesteiden taakse, kuten astetta realistisemmissa strategiapeleissä.

Sen sijaan jokaisen aluksen ympärille piirtyy sen kantama, jotta pelaaja pystyy suunnittelemaan taktiikoitansa alusten iskukykyetäisyyden mukaan. Vaikka ruudulla tapahtuu koko ajan paljon, ei useamman aluksen ohjaaminen tuota suurempia vaikeuksia isommankaan tykistökeskityksen aikana.

Laivaston, miehistön ja alusten kehittämismahdollisuuksia on paljon ja niihin on syytä perehtyä, mikäli haluaa saada itselleen kaiken saatavilla olevan materiaaliedun omia taistelu- ja valloitusstrategioita varten. Helppoa pelistä ei saa kuitenkaan tekemälläkään, vaan haastetta piisaa jokaisella vuorolla. Vuorovälit voivat venyä helposti pitkiksi, sillä ne sisältävät usein monia yksittäisiä taisteluja ja joukkojen kehittämishetkiä. Yksinpelikampanjassa suoritettavia tehtäviä voi valita melko vapaasti, joten päätään ei tarvitse hakata välttämättä seinään useiden tuntien ajan, mikäli vastustajan tekoäly vie toistuvasti voiton.

Figuureista näyttöpäätteelle

Warhammer 40,000 näki päivänvalon jo 30 vuotta sitten, kun Rick Priestley -niminen herrasmies kehitti konseptin jo vuonna 1987. Nimensä mukaisesti fiktiivisen universumin tapahtumat sijoittuvat 40000-luvulle, jossa eri rodut ja ryhmittymät kiistelevät verisesti paremmuudesta. Alkuperäinen miniatyyripeli on aina vähintään kahden pelaajan välinen taistelu, jossa on tarkasti määritellyt säännöt koskien muun muassa joukkojen sijoittelua, niiden liikuttelua, hyökkäämistä ja puolustamista. Warhammer-harrastukseen kuuluu olennaisena osana taistelemisen lisäksi myös figuurien maalaaminen ja koristeleminen.

Battlefleet: Gothic Armada ei suinkaan ole ensimmäinen eikä viimeinen tietokonepeli, joka on käännetty tosielämän figuuripelistä. Se on kuitenkin yksi onnistuneimmista ja se kunnioittaa hienolla tavalla alkuperäistä miniatyyrimaailmaa. Kaikki julkaisun peruselementit on adoptoitu suoraan Warhammer 40,000:sta ja niiden päälle on rakennettu visuaalisesti näyttävä, toimiva ja reaaliaikainen virtuaalinen kokemus. Warhammerille ominainen, nopan käyttämisen myötä syntyvä tuurifaktori on tosin korvattu Battlefleet: Gothic Armadassa haastavalla vaikeustasolla, mutta se ei pelin uskottavuutta tai toimivuutta syö lainkaan.

Loppuarvio

Jos kaipaat kepeää aivot narikkaan ja räiskimään -meininkiä, unohda Battlefleet: Gothic Armada saman tien. Peli vaatii paljon keskittymistä, opettelua ja kärsivällisyyttä kuin figuuripelikin, mutta on sitäkin palkitsevampi. Pelille edullista on, että se on jo Warhammer 40,000-universumin ystäville valmiiksi tuttu konsepti, mutta vaikka taustalla oleva teema olisikin entuudestaan tuntematon, hyvän strategiapelin ystäville Battlefleet: Gothic Armada tarjoaa tunneiksi mieluista tekemistä.