mobiilipelaamistaMobiilipelit ovat erittäin suosittuja nykypäivänä. Mobiilipelin ja tietokonepelin ero on tietyissä asioissa huomattava, joiltakin taas hyvin samalainen. Pelit itsessään voivat olla täysin samoja molemmilla laitteilla joissakin tapauksissa, mutta on olemassa valtava määrä julkaisuja, joita pääsee pelaamaan yksinomaan mobiililla tai tietokoneella, muttei molemmilla.

Todellisuudessa mobiilipelit saivat alkunsa tietokonepeleistä, sillä mobiililaitteet eli älypuhelimet ja tabletit ovat itsessäänkin eräänlaisia tietokoneita. Tässä artikkelissa tarkastelemme mobiilipelejä ja tietokonepelejä yhdessä sekä erikseen ja vertailemme niitä toisiinsa.

Tietokonepelejä jo vuodesta 1952

Kotitietokoneiden nousu alkoi vasta 1980-luvulla, mutta se ei estänyt teknikoita luomasta varhaisinta tietokonepeliä jo vuonna 1951. Kyseessä oli erittäin alkeellinen, tietokoneelle siirretty versio ristinollasta, joka kehiteltiin Cambridgen yliopistossa EDSAC-tietokoneelle.

Seuraava tietokonepeli valmistui kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1961. Se oli Spacewar, jonka valmistivat Martin Graetz, Alan Kotok ja Steve Russell PDP-1-tietokoneelle. Varhaisille tietokonepeleille tyypillistä oli, että ne olivat joko erittäin alkeellisia viivatekniikalla tehtyjä pelejä tai tekstiseikkailuja. Viimeksi mainitussa pelaaja antoi käskyjä tietokoneelle näppäimistön avulla ja kommunikoi tällä tavalla tietokoneen kanssa.

Kun kotitietokoneet alkoivat yleistyä vuonna 1983, elettiin samaan aikaan tietokonepelien kannalta erittäin huonoa kautta. Yritystä kyllä riitti ja alan huiput kehittelivät pelejä minkä ehtivät. Muun muassa Pacman ja E.T. kehiteltiin tuolla vuosikymmenellä, mutta niiden suosio yliarvioitiin ja suurin osa valmistetuista pelikappaleista jäivät kauppojen hyllyille. Elettiin pelien huonointa kautta – myös konsolien osalta. Myöhemmin tietokonepelien valmistajat, kuten Electronic Arts, hyötyi konsolipelien huonosta menekistä. Tämän jälkeen sekä tietokonepelien laatu, että suosio lähti nousuun ja 90-luvulla peli-innostus oli jo kovassa vauhdissa.

Ensiksi pelejä pystyi ostamaan vain korpuilla ja myöhemmin CD-romeilla. Uutuus täytyi asentaa tietokoneelle ja usein korppua tai cd:tä tarvittiin pelin pelaamiseen, kun taas nykyään pelataan päätelaitteella yleensä näppäimistön ja hiiren avulla. Joihinkin peleihin voi liittää myös joystickin peliavuksi.

Nykyisin pelejä voi edelleen ostaa CD-romeilla, mutta tavallisimmin niitä ladataan suoraan tietokoneelle pelipalveluista, tunnetuista pelikaupasta ja -yhteisöstä, joissa pelejä voi sekä säilyttää että pelata tietokoneyhteyden kanssa tai toisinaan myös ilman.

Mobiilipelit tulivat jo varhain

Vaikka mobiilipelit katsotaan nykyisin vain älypuhelimien ja tablettien peleiksi, todellisuudessa jo ensimmäinen matkapuhelimella pelattava matopeli Nokia 6110-puhelimessa oli mobiilipeli. Sen suosio antoi innostusta matkapuhelimenvalmistajille kehittää ja tarjota erilaisia peliohjelmia puhelimissaan.

Varhaisimmat mobiilipelit kehitettiin muun muassa Macromedia Flash Lite-, Sun J2ME-, Docomo Doja- ja Infusio Exen-ohjelmilla. Ensimmäiset pelit olivat jo valmiiksi sisäänrakennettuina puhelimissa, mutta niitä pystyi myös lataamaan operaattorin verkosta joissakin tapauksissa.

Nykyisin mobiilipelejä on harvoin valmiiksi puhelimessa. Niitä voi pelata internet-yhteyden kautta joko operaattorin omasta verkosta tai muualta. Suosituimpia kauppapaikkoja ovat Android- ja iOS-käyttöjärjestelmien sovelluskaupat, Google Play sekä App Store, mutta monia pelejä voi ladata myös netistä. Suurin osa peleistä on ladattavissa ilmaiseksi omalle mobiililaitteelle, mutta seassa on myös monia maksullisia vaihtoehtoja.

Mobiilipelit ovat yleensä edullisia

Pelien hinta on laskenut huomattavasti myös tietokonepeleissä lataamismahdollisuuden jälkeen, mutta hinnat pysyvät edelleen korkeina. Mobiilipelien hinta ei yleensä kasva kovin korkeaksi ja olisi epätavallista nähdä 20 euroa ylittävä mobiilipeli. Erityisen hinnakkaita julkaisuja ovat lisensoidut, alun perin konsolilla tai tietokoneella pelattavat pelit, jotka on nyt muunnettu mobiiliversioon.

Ilmaispelit ovat yleensä simppelimpiä ja erittäin edullisella hinnalla voi ostaa myös monia nokkelia pelejä. Yksi kaikkien aikojen suosituimmista mobiilipeleistä on Rovion valmistama Angry Birds -mobiilipeli, joka kasvatti lyhyessä ajassa valtavan suosion. Muita erittäin suosittuja vaihtoehtoja ovat muun muassa Supercellin Clash of Clans sekä Clash Royale. Viime aikojen valtavan suosion saaneista peleistä yksi on muutaman vuoden takainen Pokémon Go, johon moni on edelleen koukussa ympäri maailmaa. Moni tuntee myös Candy Crush -mobiilipelin koukuttavuuden.

Ilmaispelien ideana on usein, että pelin sisällä tarjotaan pelaajalle maksullisia vaihtoehtoja, jotka yleensä nopeuttavat peliä tai antavat pelaajan hahmolle lisäarvoa. Tätä harvoin nähdään tietokonepeleissä.

Miten mobiilipelit ja tietokonepelit eroavat?

Tietokonepelien ja mobiilipelien ero on suhteellisen selkeä. Tietokonepelit mielletään edelleen suuremmaksi kokemukseksi ja paketiksi, josta mielellään myös maksetaan enemmän. Mobiilipelit taas kestävän lyhyemmän aikaa eikä niihin haluta tuhlata yhtä paljoa rahaa. Niiltä ei myöskään odoteta samanlaista tasoa kuin tietokonepeleiltä.

Eron tietokonepelien ja mobiilipelien välille tuo myös pelin helppokäyttöisyys. Tietokonepelin pelaamiseen tarvitaan päätelaite tai kannettava tietokone, näppäimistö ja usein myös hiiri. Pelikokemusta parantavat kaiuttimet tai hyvälaatuiset kuulokkeet. Tietokoneelle rakennetut pelit pystyvät myös käyttämään hyväksi edistyneempää tekniikkaa ja laitteiston huomattavasti parempia ominaisuuksia verrattuna mobiililaitteisiin.

Mobiililaitteissa pelien taso ei ehkä ole yhtä hyvä verrattuna tietokonepeleihin, mutta ne kulkevat helposti mukana taskussa, eikä niiden pelaamista varten tarvitse kuljettaa mukana muuta kuin itse puhelin. Älylaitteella pelatessa pelaamiseen käytetään yleensä vain sormen kosketusta ja toisinaan laitteen kääntelyä. Kuulokkeet voivat auttaa pelikokemusta myös tässä tapauksessa.